Îți cauți chirie nouă? 4 lucruri la care să fii atent!

Unele probleme pot fi ușor trecute cu vederea înainte de a locui într-o casă.

Dacă o anumită proprietate îți face o primă impresie favorabilă, poți fi tentat să iei decizia de închiriere pe loc, sub presiunea timpului sau a gândului că vei pierde această oportunitate. Deși o hotărâre rapidă nu este neapărat neinspirată, acordă-ți timpul necesar pentru o verificare mai amănunțită, ca să eviți neplăcerile pe termen lung.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-happy-couple-sitting-their-new-home-young-half-rolled-carpet-image31838138

Iată la ce ar trebui să fii atent:

1. Starea proprietății:
O locuință decentă este una curată și bine întreținută. Asta nu înseamnă că trebuie să te aștepți, în mod invariabil, la mobilier de lux și electrocasnice de ultimă generație, însă o zugrăveală și o curățenie generală sunt cerințe firești, chiar și în cazul segmentului de piață low-cost. Două probleme dificil de eradicat sunt mucegaiul și dăunătorii (gândaci, furnici etc.).

2. Instalațiile electrice și sanitare:
Instalațiile electrice și cele sanitare ar trebui să fie într-o stare normală de funcționare, iar dacă observi defecțiuni nu te sfii să le semnalezi proprietarului. Pornind de aici, poți iniția o discuție despre modul de remediere a problemelor pe durata contractului de închiriere.

3. Dotările apartamentului:
Fă un inventar al dotărilor de care dispune proprietatea vizionată. Vor exista, desigur, elemente de care te poți dispensa cu relativă ușurință (cuptor cu microunde, filtru de cafea etc.), dar și condiții de bază pentru confortul vieții de zi cu zi (aragaz, frigider, mașină de spălat etc.). Dacă poți îndeplini (o parte dintre) aceste cerințe pe cont propriu, poți opta, desigur, și pentru o locuință semi sau nemobilată.

4. Cheltuieli adiacente și datorii:
Înainte de a lua decizia să te muți (din nou!), interesează-te la cât ajunge valoarea întreținerii, mai ales pe timp de iarnă. Fă un calcul cumulativ al tuturor cheltuielilor adiacente chiriei, pentru a vedea dacă ți le poți permite. Asigură-te, totodată, că apartamentul nu are în datorii, mai ales la întreținere, și verifică și situația celorlalte locuințe din bloc.

sursa: imobiliare.ro