Vrei să-ți cumperi o casă? Ce tip de credit ți se potrivește

Tabloul ofertelor de împrumuturi ipotecare arată semnificativ diferit comparativ cu acum 12 luni.

A trecut aproape un an de la decizia autorităților de a restricționa programul Prima Casă la moneda națională. Între timp, tabloul ofertelor autohtone de creditare pentru locuințe s-a schimbat semnificativ. La momentul implementării acestei schimbări, creditul co-garantat de către stat în lei era puțin atractiv pentru potențialii cumpărători – în condițiile în care presupunea achitarea unei rate lunare cu circa 30% mai mare față de echivalentul său în euro. Astăzi însă, lucrurile arată cu totul diferit.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-hand-holding-house-keys-euro-money-female-little-bills-image34010956

1.000 de lei, rata la un credit de 45.000 de euro
Luând ca exemplu un împrumut ipotecar în valoare de 200.000 de lei, contractat pe o perioadă de 30 de ani, cea mai bună ofertă pe segmentul Prima Casă presupune achitarea unei rate lunare în valoare de 991 de lei, potrivit Conso.ro. Pe de altă parte, la un credit ipotecar standard în lei – pentru aceeași sumă și aceeași perioadă –, un debitor ar trebui să scoată din buzunar circa 1.104 lei. Spre comparație, rata aferentă unui împrumut în valoare de 45.428 de euro (echivalentul sumei de 200.000 de lei) s-ar ridica la circa 244 de euro, respectiv la aproximativ 1.075 de lei.

Avansul face diferența!
Este evident că, în momentul de față, costurile celor trei tipuri majore de credite ipotecare se situează la un nivel foarte apropiat. Practic, ceea ce continuă să facă diferența între aceste trei soluții de finanțare este cuantumul avansului solicitat de către bănci. Astfel, pentru Prima Casă, solicitanții trebuie să dispună de un minimum de 5% din valoarea imobilului, în timp ce, pentru un credit standard în lei, băncile solicită un minimum de 15%, iar pentru unul în euro, o pondere de 25% din valoarea proprietății.

Asta înseamnă că, dacă te încadrezi în categoria clienților care nu dispun de o sumă foarte mare la momentul achiziției, un credit Prima Casă rămâne, în mod evident, cea mai bună opțiune (atât timp cât te încadrezi în condițiile de eligibilitate ale programului, bineînțeles). Dacă dispui însă de ceva mai multe economii, poți apela atât la un credit co-garantat de către stat (pentru care poți achita un avans mai mare), cât și la celelalte două soluții ipotecare (acestea din urmă pot fi mai atractive datorită birocrației mai reduse implicate în procesul de aprobare și acordare a împrumutului). De menționat este că, deși achitarea unui avans mai mare poate fi un impediment la momentul încheierii tranzacției, ea reprezintă de fapt un real avantaj pe termen lung, întrucât suma pe care o vei avea de restituit în final la bancă va fi considerabil mai mică.

Câți bani au mai rămas pentru Prima Casă
Cele mai recente date publicate de FNGCIMM (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii) arată că, după prima jumătate a anului, cei interesați de accesarea unui credit de tip Prima Casă mai au la dispoziție mai bine de jumătate din plafonul alocat pentru 2014. „După primele șase luni ale anului 2014, FNGCIMM înregistrează peste 11.000 de garanții acordate în cadrul Programului Prima Casă. Programul continuă să fie cerut și apreciat de public, în condițiile menținerii unei rate de nerambursare a creditelor de numai 0,2%, plafonul disponibil în acest moment în cadrul programului Prima Casă fiind de circa 1.090 milioane lei”, arată oficialii FNGCIMM.De menționat este faptul că plafonul de garantare rămas include o sumă consistentă – circa 490 milioane de lei – destinată exclusiv achiziției de unități locative prin intermediul Agenției Naționale de Locuințe (ANL). Asta înseamnă că, în următoarele luni, românii mai au de fapt la dispoziție doar 600 de milioane de lei pentru cumpărarea de locuințe de pe piața liberă, fie ele apartamente vechi sau noi; această sumă ar permite contractarea de credite în valoare totală de 1,2 miliarde de lei (suma garantată de către stat se dublează, deoarece băncile suportă 50% din risc).

Sursa: imobiliare.ro